fbpx
MacBook Pro 2021 – Кралят на лаптопите се завръща?
Автор: Веселин Тонов
20.10.2021

MacBook PRO 2021 – Кралят на лаптопите се завръща?

MacBook е един от тези компютри, които редефинираха модерните лаптопи. Много хора, предимно по-творчески насочените такива, ги приемат не просто като високотехнологични калкулатори, а като израз на техния lifestyle. За години MacBook Pro се асоциира със свободомислещите, креативните, тези, които излизат извън рамките и, разбира се – тези, които могат да си го позволят. Така беше поне до трагичната 2016г., в която Apple реши да извади големия си… юмрук, да свие всички пръсти и да остави само средния да стърчи в лицето на всички хора, които реално използват компютрите им за PRO неща.

Малко предистория.

За да не останете с впечатлението, че съм хейтър… Обичам Apple и съм използвал (и продължавам да използвам) десетки техни продукти. Стартирайки от iPhone 3G и стигайки до днешни дни, в които в овощната ми градина вече има 9 различни по големина и форма ябълки, които използвам за различни неща. В същото време мразя Apple (трудно можеш да изпитваш само едно от двете чувства към тях). Имам чувството, че там работят 2 типа инжинери. Едните са гении, а другите – дебили и играят на камък/ножица/хартия кой ще отговаря за различните аспекти на продуктите им. Понякога печели геният, понякога е 2016г. и Apple решава, че най-готиното нещо, което може да направи за своите PRO потребители, е да ги накара да носят половин каруца кабели, донгъли, адаптери и преходници с красивите си нови тънки лаптопи, за да могат да си вършат PRO задачите на тях. Дори няма да споменавам дебилната клавиатура, която е отговорна за преждевременното побеляване на поне 189 938 човека…

Обратно към 19-ти октомври 2021г.

Получавам съобщение, че Apple току що са обявили новите си модели MacBook Pro 14″ и 16″. Бях чел доста слухове за връщане на портове, M1X чип и ProMotion диспей, но честно казано – не таях големи надежди. Най-доброто, което очаквах да направят Apple тази година, е да вкарат М1Х чипа и дотам. Когато разгледах страницата на сайта обаче, нещо в мен потрепна. За последните 10 години съм се вълнувал искрено за новоизлязал лаптоп само 3 пъти. Първият път беше когато Razer обяви Stuido Edition. Вторият беше миналата година, когато Apple обяви M1 чипа. Третият е днес.

 

 

Apple MacBook Pro 2021 M1 PRO M1 MAX 10-core CPU 32-core GPU 64GB RAM

Скорост.

Когато Apple обяви новите си M1 чипове миналата година си казах “DAAMN…това вече е нещо различно”. Използвайки всички налични връзки из родните ни магазини за техника, успях да се сдобия с една от първите бройки MacBook Air M1 в България. Когато започнах да използвам компютъра ежедневно, честно казано, имах доста смесени чувства за него. Някои приложения “летяха”, но други просто ме караха да искам той да полети към някоя стена. Сега обаче, една година по-късно, почти всички приложения, които използвам, са оптимизирани за работа с Apple Silicon. Мога, с ръка на сърцето, да кажа, че това е най-приятният компютър, който някога съм използвал.

За първи път в живота ми се случва компютър да работи по-добре 1 година след покупката му.

Дори най-базовата версия, която купих аз, в момента се справя с монтаж на 4.6К Blackmagic RAW видео кадри от Blackmagic URSA Mini. Playback-a започва да забива чак след 12-13 node-a цветови корекции (за тези, които не се занимават с color grading – това е доста цветова обработка за проект, който няма да се излъчва по кината). Тази година от ябълковата ферма обещават няколко пъти по-добри резултати. Уловката, разбира се, е че тези резултати не са спрямо миналогодишния M1 чип на компанията, а срещу Intel Core i7 и i9, с които бяха обурудвани предходните модели. Наистина ми е интересно да видя с очите си как тези шарени и привидно впечатляващи статистики ще се отразят на ежедневната работа с машината.

Apple MacBook Pro 2021 M1 PRO M1 MAX 10-core CPU 32-core GPU 64GB RAMApple MacBook Pro 2021 M1 PRO M1 MAX 10-core CPU 32-core GPU 64GB RAM

Дисплей.

Екраните на MacBook от години са на много високо ниво – висока резолюция, добър контраст, достатъчна яркост, точни цветове. Но едно основно нещо им куцаше – refresh rate-a, който си остана непроменен за последните 15-тина години и оставаше в нас, потребителите, усещането сякаш имаме двигател на Порше 911 в купето на Голф 3. Сега, дали всички ще забележат разликата между 60, 120, 144 или 240Hz – не, но за всички нас, за които скоростта, с която вършим дадени задачи е важна и, на моменти, определяща – усеща се, на 100% се усеща.

120Hz са си 120Hz

Първият ми допир с ProMotion 120Hz дисплей на Apple беше в iPad Pro 11″ 2020, който си взех миналата година (и след това продадох, за да си купя MacBook Air M1). Е, просто е кеф да се използва… Няма го това дразнещо лагване, в което сме направили движение на мишката в дадена посока и чакаме курсора на екрана да ни настигне, за да продължим. От години чакам да го вкарат в лаптопите, следях им събитията и keynote-ите с надежда, но път след път оставах разочарован. Толкова се вълнувам за 120-те кадъра в секунда, че обявяването на Liquid Retina XDR направо ми остава второстепенно. Да, цветовете ще изглеждат по-добре, контраста ще е по-висок, HDR съдържанието се пренася навсякъде, но 120Hz – това вече е PRO дисплей.

П.с.: Ако много си обичате notch-a на iPhone-a – честито, вече го имате и на компютъра…

 

Apple MacBook Pro 2021 портове SDXC HDMI MagSafe 3

Портове (отново)!!!

Когато през 2016г. Apple обяви новия дизайн на MacBook Pro (който ще остане завинаги в историята като пълен провал), много хора (включително и аз) бяха разочаровани от посоката, в която поема компанията. Ок, лаптопите бяха по-тънки и по-красиви от предишната генерация, но само докато не им сложиш дебилните донгъли. Фабриката за ябълки ме е ядосвала с много от продуктовите си решения през години – мишки, които се зареждат отдолу; писалки, които стърчат от таблети и най-вече – PRO лаптоп, на който не можеш да правиш нищо PRO, освен ако не висят от него един гювеч кабели и адаптери. Честно казано, бях изгубил надежда, че Apple ще се “върне в правия път” и реално ще послуша какво искаме ние, които използваме компютрите, но ето, че доживяхме да видим и това.

Старото отново е на мода…

Не мога да кажа, че съм изненадан, но като човек, който използва цялата овощна екосистема, съм щастлив от този факт. Донякъде го очаквах след като компанията се върна една стъпка назад и разкара малоумната клавиатура, която беше сложила в лаптопите си от 2016 до 2020г., но това, което ме изненада е, че върнаха доста неща едновременно – SDXC слот за мемори карта (задължително за фотографи и видеографи), HDMI (все още най-популярния порт за свързване с монитори и проектори) и MagSafe 3 (наследникът на любимия ми порт за зареждане, създаван някога). Ето това вече може да се класифицира като лаптоп, насочен към PRO потребители.

Уебкамера.

Все още ми е трудно да повярвам колко смотани са уебкамерите през 2021г. iPhone 6S отпреди 6 години снима 4К, а ние се радваме, че камерата на лаптопа вече е 1080p, вместо 720p. Пълна скръб… Да, по-добре е от миналата година, но във време, в което на почти всеки му се налага по няколко пъти в седмицата да е във видео разговор, просто е срамота да нямаме 4К уебкамера в лаптопите си. Дано поне се справя по-добре при ниска осветеност, че моя MacBook Air, горкичкия, като изчезне слънцето и изглеждам като във видеата на талибаните, в които искат откуп. Кой знае… може би догодина…

 

Звук.

MacBook се слави с приличен за лаптоп звук, дори и в лошите си години, а според картинките, които има на сайта на Apple, тази година можем да очакваме 6 говорителя, 80% повече бас и Spacial Audio (нещо, което е готино за слушане на музика, но супер объркващо за слушане на подкасти и аудио книги). Нещо, което ми е интересно е дали наистина нивото на шума от микрофона при запис ще е толкова по-ниско, колкото обещават. Изкарват го почти сякаш можеш да правиш студийни записи с микрофона на лаптопа, което ще трябва да чуя на живо, за да го повярвам.

Без TouchBar?

Не мога да си кривя душата – винаги съм смятал TouchBar-a за глупава и безполезна добавка към клавиатурата. Да, изглежда готино на снимки и, ако гледаш надолу към клавиатурата, но кой гледа към клавиатурата, когато работи на нея? – начинаещите, нали… а не Pro-тата, които си купуват MacBook Pro, за да правят Pro неща на него. Едно от най-важните неща, когато работя с клавиатура, е да използвам много бързо различни клавишни комбинации. Ръцете ми толкова са свикнали с layout-a на клавиатурата, че не трябва дори да го мисля, а разчитам предимно на мускулна памет. Проблемът с тъпия TouchBar беше, че нямаш никакво физическо усещане. Нямаш идея какво точно правиш и кой бутон цъкаш и трява да откъснеш погледа си от екрана, да погледнеш надолу към него и да извършиш действие, което се предполага да ти спести време и усилия. Страшна логика, Apple… Е, радвам се, че това технологично неразумение вече е част от миналото. Сега отново можем да се насладим на малките радости в живота като това да увеличиш и намалиш звука с по едно цъкане на бутон, който можем да усетим къде е и без да отлепяме очи от екрана си.

MacBook Pro 2021 батерия

Батерия.

Тук трябва да се сложи една вметка – Apple не лъжат за издръжливостта на батериите си. Моят Macbook Air понякога издържа по 18 часа, но единствено при условие, че правя много леки и ненатоварващи задачи и то с не много усилен дисплей. Ако обаче, решим да използваме компютъра за малко по-PRO неща, цифрите се променят драстично. Моят рекорд е да успея да сваля батерията от 100% до 0% за 3.5 часа, но това беше при закачен външен монитор и USB-C hub с няколко хард диска, монтирайки 4К видеа. Това отново е впечатляващо, но просто не очаквах разликата да е толкова драстична. Иначе, откъм батерии, MacBook са едно от най-добрите решения на пазара. Аз не нося зарядно с мен, когато излизам някъде с него, имам едно вкъщи и едно в офиса, но знам, че ако ми се наложи да работя цял ден някъде мобилно, изобщо няма нужда да се притеснявам за батерията. Една от прекрасностите на MacBook, е че няма разлика в производителността без значение дали са на батерия, или на зарядно, което означава, че можете да си работите спокойно цял ден от някое хипстърско кафененце, пиейки карамелено лате с маракуя и хапвайки безглутенов кроасан от лимец с авокадо и тофу.

MacBook Pro 2021 цена

Цена.

Цената на базовия (ако може изобщо да се нарече базов) модел на Macbook Pro 2021 14″ започва от $1999 и стига до $6099 за 16″ с всички екстри (което си е половин първоначална вноска за ипотечен кредит). Истината е, че не мисля, че цената на модела е висока. Нека си припомним отново иконичния MacBook Pro от 2006-та година, който Apple обяви за… $1999. Миналогодишния MacBook Pro 13″ M1 беше крайно безсмислен като модел и не предлагаше почти нищо повече от Macbook Air M1, но тази година нещата са различни, сега вече имаме истински Pro модели. Нека вземем за пример друг лаптоп, който е насочен към създатели, но е базиран на Windows – Razer Blade Studio Edition, който в момента е намален от $4299 на $3799 в сайта на Razer. Както при всеки друг професионален иструмент – ако искаш високо качество и функционалност – плащаш си премиум за това. Без значение дали става въпрос за музикални иструменти, фото камери или майсторски пособия, навсякъде важи правилото – ако искаш да си PRO, плащаш си за висококачествени инструменти и след това си работиш на спокойствие с тях.

Заключение.

Дали новите модели MacBook Pro 2021 са за всеки – разбира се, че не. По същия начин, по който спортните коли не са за всеки. Все още, според мен, най-добрият лаптоп за повечето хора, е най-базовия модел Macbook Air 13″ M1 и това съответно е модела, който препоръчвам на всеки, който обмисля закупуването на нов лаптоп. Но за всички видеографи, фотографи, дизайнери и програмисти, които искат мощ и мобилност – това са компютрите мечта.

Говоренето пред камера няма почти нищо общо с говоренето пред жива аудитория. Много хора, които се справят прекрасно, когато говорят пред хора осъзнават, че се превръщат в пълно дърво, когато застанат пред камера. Може би и ти се чувстваш така и това те тормози, дърпа те назад и ти пречи да постигнеш това, което искаш. Е, имам добра новина – да говориш пред камера не е талант, а умение, което всеки може да научи. Също като четенето, шофирането, подскачането на един крак и ядрената физика, увереността пред камера може да бъде научена.

2 Коментари

  1. Israel lady

    I was extremely pleased to discover this great site. I want to to thank you for ones time just for this wonderful read!! I definitely liked every little bit of it and i also have you bookmarked to look at new information in your blog.

    Отговор
  2. israelnightclub

    I must thank you for the efforts youve put in writing this blog. I am hoping to view the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal website now 😉

    Отговор

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *